Trotinete electrice

Ghid de achizitie trotineta electrica

Acest ghid cuprinde toate aspectele de care ar trebui sa tineti cont inainte sa achizitionati o trotineta electrica. Veti afla detalii despre caracteristicile de baza ale trotinetelor electrice, bune practici de intretinere si cateva  sfaturi de achizitie.

Ghid de achizitie trotineta electrica

Ghidul cuprinde mai multe sectiuni:

  • Introducere
  • Tipuri de trotinete electrice
  • Caracteristici trotinete electrica
  • Intretinere
  • Concluzie

Introducere

Sa cumperi o trotineta electrica este ca si cum ai cumpara o masina sau alt echipament de mare valoare. Am creat acest ghid de achizitie pentru a va ajuta sa luati cea mai buna decizie. El acopera inclusiv aspecte de ordin tehnic, categorii de preturi si sfaturi de intretinere.

Barbat pe trotineta electrica

Tipuri de trotinete electrice

Trotinete electrice de buget (au cele mai mici preturi; sub 1000 de lei)

Cele mai multe trotinete electrice din aceasta categorie sunt recomandate doar pentru utilizare recreativa minima si lejera. La acest nivel de pret va puteti astepta sa intalniti:

  • motoare sub-alimentate
  • baterii cu capacitate mica
  • frane slabe
  • calitate decenta.

Cu toate acestea, exista cateva modele foarte interesante in aceasta categorie de trotinete electrice. Merita sa aruncati o privire asupra acestor exemplare, daca acesta este bugetul de care dispuneti.

Trotinete electrice pentru naveta

Aceasta este cea mai mare clasa de trotinete electrice si, prin urmare, este divizata in doua subcategorii de preturi. La acest nivel de pret descoperim in general trotinete electrice destul de echilibrate in ceea ce priveste caracteristicile, calitatea, performanta si pretul.

– Trotinete electrice pentru naveta – optiuni de buget

Aceste trotinete electrice sunt excelente pentru a fi utilizate pe distante foarte scurte. Au o raza de actiune rezonabila si o calitate adecvata pentru utilizare zilnica. Puteti sa va asteptati la cateva reparatii ocazionale,  pe durata de viata de cativa ani, preconizata pentru aceste trotinete. Sunt ideale atunci cand suprafata de rulare este relativ neteda si fara pante abrupte.  Sunt suficient de usoare incat le puteti plia si le puteti transporta din cand in cand pe scari.

– Trotinete electrice pentru naveta – optiuni premium

Aceste trotinete electrice sunt de obicei caracterizate de suspensii mai bune, motoare mai mari, baterii mai mari si frane mai bune, fata de optiunile de buget. Automat plimbarea va fi mai confortabila,  mai sigura si mai eficienta, gratie acestor optimizari. Totusi, greutatea mare si dimensiunea voluminoasa vor ingreuna manevrarea pe scari sau in mijloacele de transport public.

Trotinete electrice de inalta performanta (peste 1200 de dolari)

Aceste trotinete electrice sunt cele mai performante din aproape orice punct de vedere, mai putin cel al portabilitatii. Au motoare masive, uneori duale (unele putand sa atinga chiar 40MPH), suspensie de ultima ora si frane cu disc, activate hidraulic pentru oprire la viteze rapide.

Desi se preteaza pentru utilizare intensa zilnica, doar cele cu anvelope mari sunt potrivite pentru rute off-road. Aceste trotinete sunt de asemenea cele mai grele (peste 22 kg), asa ca, daca trebuie sa le pliati si sa le transportati pe scari sau in mijloacele de transport, asigurati-va ca sunteti confortabil cu acest lucru.

Speram ca deja v-ati facut o idee despre categoria in care veti gasi trotineta dumneavoastra preferata. Gama modelelor de buget este una foarte bogata si este posibil sa gasiti cateva oferte extrem de interesante.

barbat pe trotineta electrica privind

Caracteristici trotinete electrica

Dupa ce ati facut o selectie dupa pret, este important sa intelegeti caracteristicile trotinetelor electrice. Cele mai importante caracteristici sunt:

Pretul

Calitatea si caracteristicile se coreleaza cu pretul. De exemplu, nu veti gasi de cumparat o trotineta electrica pregatita pentru off-road la 900 de lei.

Autonomie

Se refera la distanta pe care o trotineta electrica o poate parcurge inainte de a ramane fara baterie. Va recomandam sa fiti prudent, sa va uitati la specificatiile producatorului si sa impartiti la 2. Ca toate bateriile, pe masura ce timpul trece, capacitatea bateriei se va diminua. Luati in considerare drumul de parcurs intr-o zi obisnuita. Retineti totusi ca, atunci cand trotineta ramane fara baterie, puteti sa o folositi exclusiv pe picior.  Sigur, o varianta ar fi sa va luati incarcatorul la destinatie, acolo unde este posibil.

Greutate

Acesta poate fi un factor foarte important daca aveti in plan sa pliati des trotineta si sa o manevrati pe scari sau in mijloacele de transport public. Pentru asta, ganditi-va direct la drumurile pe care le faceti zilnic.

Trebuie sa urcati scarile? La destinatie, aveti un lift?

Uneori, s-ar putea sa fie tarziu, sa fiti obosit si sa va doriti sa apelati la o masina. Multi soferi va vor permite sa asezati trotineta in portbagaj, dar trebuie sa aveti grija cum o manevrati.

Majoritatea trotinetelor electrice au o greutate rezonabila, putin peste 11 kg. Orice trotineta mai grea de 13 kg va fi destul de dificil de transportat pe distante lungi. S-ar putea sa te ajute o centura de umar si faptul ca trotineta se pliaza foarte bine, dar, chiar si asa, va fi destul de dificil sa urci multe scari cu ea sau sa mergi pe o distanta prea lunga.

Iata un sfat: puteti merge la un magazin de articole sportive, sa ridicati niste gantere si sa testati ce greutate puteti tine/ manevra in siguranta.

fata cu trotineta electrica

Viteza maxima

Viteza maxima este un factor urias pentru cei mai multi navetisti, care cauta o trotineta cu viteza maxima de 24 km/h. De fapt, exista chiar niste limite de viteza pentru trotinete. In practica, atunci cand mergi pe banda de bicicleta, o viteza de 24 – 29 Km/h poate fi suficienta.

Daca te intereseaza trotinetele electrice de performanta extrema, acelea prind o viteza mai mare si implica masuri de siguranta mai riguroase.

Atentie: Purtati intotdeauna o casca atunci cand mergeti cu trotineta electrica.

Puterea motorului

Puterea motorului incepe, in general de la 200 W si poate ajunge chiar si la 6270W. Pentru adulti nu recomandam nimic sub 250W, pentru naveta zilnica.

250W este suficient pentru ca trotineta sa fie adecvata pentru suprafete plane si pante mici. Daca locuiti intr-o zona cu dealuri abrupte, puteti sa va ganditi la o trotineta cu motor de 350 sau chiar 500W. Dar, chiar si la 500W, trotineta electrica va incetini pe pantele medii.

Atunci, puteti sa impingi cu piciorul pentru a ajuta scuterul. Motoarele mai mari nu va vor ajuta sa escaladati pantele, dar va vor duce mai rapid la viteza maxima.

Suspensie

Suspensia, similara cu cea de pe masina, amortizeaza denivelarile de pe suprafata drumului. Fara suspensie, mai ales daca vorbim de o trotineta cu anvelope fara aer, veti simti fiecare denivelare peste care veti trece. Daca aveti de parcurs un drum mai lung sau terenul este mai accidentat pe anumite portiuni, luati in considerare achizitionarea unei trotinete electrice cu suspensie buna. Suspensia poate fi atasata in fata, in spate sau pe ambele roti.

Lumini

Ca si bicicleta, o trotineta electrica are o lumina alba in fata si una rosie in spate. Daca mergeti pe intuneric, este necesar sa aveti lumini atat in fata, cat si in spate. Gratie modului in care sunt proiectate, trotinetele electrice nu au de obicei lumini foarte vizibile pe spate. Daca preconizati ca veti merge pe timp de noapte sau pe stradute laturalnice, puteti lua in considerare adaugarea unor lumini rosii intermitente pe casca ori rucsac.

Frane

Exista 4 tipuri principale de frane: electrice si/ sau regenerative, de picior, tambur si disc – le-am mentionat, de la cele mai putin eficiente la cele mai eficiente. Pot fi montate pe fata, spate sau pe ambele anvelope.

  • Franele electrice si regenerative sunt cele mai slabe. Daca mergi cu peste 24 km/h si vrei sa te opresti rapid, nu vei putea face acest lucru usor.
  • Franele de picior, care sunt activate prin impingere, determina frecare pe roata din spate, incetinind-o pe aceasta. Acest tip de frana are o putere de oprire ceva mai mare, dar nu este la fel de eficienta ca frana de disc sau cea cu tambur.
  • Frane cu tambur. Acestea sunt incorporate in interiorul butucului rotii si, in general, sunt mai usor de intretinut decat alte tipuri de frane. In plus, au o performanta constanta in conditii umede.
  • Franele cu disc au cea mai mare putere de oprire si sunt mai usoare decat franele de tambur. Acestea se gasesc de obicei pe cele mai bune modele de trotinete electrice, dar pot fi detectate si pe unele variante de buget.

Anvelope

Anvelopele sunt de doua tipuri: pneumatice si fara aer.

Anvelope pneumatice

Au avantajul absorbtiei socurilor si manevrarii mai bune, mai ales pe timp de vreme rea. Dezavantajul cauciucurilor pneumatice este ca au nevoie de mai multa intretinere decat cele fara aer. Anvelopele pneumatice sunt predispuse la perforatii si trebuie umplute cu aer atunci cand presiunea devine scazuta.

Anvelope fara aer

Aceste anvelope sunt inferioare celor pneumatice, cu exceptia faptului ca nu necesita deloc intretinere.

Anvelopele pneumatice sunt disponibile pe trotinete electrice in diferite intervale de preturi, cu exceptia celor de buget, unde veti gasi de obicei aproape intotdeauna anvelope solide (fara aer).

Sfat

Nu subestimati experienta imbunatatita pe care o veti obtine cu anvelopele pneumatice. Acestea vor face o diferenta majora atunci cand veti merge pe o suprafata denivelata si incomoda chiar si pentru piciorul liber.

corporatist pe bicicleta

Intretinere

Este important sa va ganditi si la intretinere atunci cand cumparati o trotineta electrica. In acest mod veti evita multe probleme in viitor.

De exemplu, pentru unele trotinete electrice nu veti gasi atat de usor piese de schimb. Asta inseamna ca, in caz de defectiune, trebuie trimis direct producatorului.

Chiar si cele mai durabile trotinete electrice vor necesita o minima intretinere. Cele mai comune componente care necesita intretinere sunt anvelopele, franele (placutele de frana si reglajele) si elementele de protectie (se rup sau se uzeaza prea tare).

Intretinerea preventiva este recomandata pentru a evita problemele in viitor. Desi majoritatea trotinetelor electrice nu necesita o intretinere periodica, acordati atentie anvelopelor.

Concluzie

Inca nu v-ati hotarat ce trotineta electrica sa cumparati?

Puteti incepe cu un model cu frane bune, cel putin o anvelopa pneumatica, motor de 250W (sau peste), cu greutate mai mica de 13 kg si o autonomie a bateriei de 30 km.

Zero sustine cea mai mare comunitate de vehicule electrice din Romania, Comunitatea WeAreElectric (https://www.facebook.com/groups/WAEGlobal/). Gasiti in aceasta comunitate persoane ce va pot ajuta cu cele mai bune sfaturi pentru trotineta sau vehiculul electric pe care il detineti.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *