Uncategorized @ro

Tips&Tricks: Cum să ai grijă de trotineta electrică în sezonul rece

Din dorinţa de a se mişca mai uşor şi rapid în trafic, multe persoane au început să folosească în ultimii ani trotinetele electrice ca alternativă la maşinile personale sau mijloacele de transport în comun. Popularitatea acestora a crescut semnificativ, trotinetele fiind un mod de deplasare mai confortabil, mai rapid si distractiv. De asemenea, este mai ecologic, contribuind în acest fel la scăderea poluării din mările oraşe.

Atunci când este cald afară, mersul cu trotineta electrică poate fi o plăcere, atât în drumurile către job sau facultate, cât şi în timpul liber. Însă, odată cu venirea sezonului rece, tot mai puţine persoane continuă să folosească vehiculele electrice de teamă că acestea nu pot fi utilizate în timpul iernii. Dar, utilizarea trotinetelor pe timp de iarnă este posibilă in anumite conditii. Trebuie să fii atent şi să o întreţii corect, mai ales atunci când temperaturile scad. Prin urmare, îţi vom prezenta 8 lucruri pe care trebuie să le ai în vedere în sezonul rece pentru a putea folosi si intretine trotineta electrică în cele mai bune condiţii.

1.    Evită condiţiile meteo extreme

Apa şi umiditatea sunt cei mai mari inamici ai unei trotinete electrice. Din cauza faptului că sunt construite din multe componente sensibile, aceste vehicule trebuie să evite ploaia, zăpada şi gheta. Însă, în cazul în care afară este frig, dar drumul este uscat, poţi să te bucuri de mersul pe trotinetă fără să îţi faci vreo problemă.

2.    Schimbă anvelopele

Cauciucurile trotinetei sunt unele dintre cele mai importante elemente pe care trebuie să le iei în considerare în timpul iernii. Deşi vara anvelopele pline sunt preferate, în timpul iernii este indicat să le schimbi cu unele pneumatice. Acestea au avantajul principal de a absorbi mai bine şocurile de pe drum şi vor oferi o aderentă mult mai bună în cazul în care şoseaua este umedă. În acest sens, un exemplu de trotinetă electrică zero ce se va comporta excelent în aceste condiţii este 10X, aceasta fiind deja echipată cu roţi pneumatice de 10 inci.

De asemenea, presiunea roţilor trebuie uşor micşorată conform specificaţiilor din manual, pentru a te asigura că tracţiunea la drum este ideală. După o anumită perioadă de folosinţă, anvelopele se uzează, lucru ce poate creşte riscurile de alunecare. De aceea, nu intra în sezonul rece fără să îţi schimbi cauciucurile cu unele noi, asigurându-ţi în acest fel un drum sigur şi fără accidente.

3.    Ai grijă de baterie

Bateria este una dintre cele mai sensibile componente dintr-o trotinetă electrică. Temperaturile extreme, indiferent că este vorba de căldura sau frig, influenţează autonomia în mod direct. Iarna în special trebuie să fii atent, deoarece odată ce temperaturile scad sub 0 grade celsius, distanţa pe care o poţi parcurge scade destul de mult.

În acest sens, planificarea călătoriilor, a deplasărilor, va trebui realizată de fiecare dată când pleci la drum pentru a te asigura că vei ajunge la destinaţie. Nu trebuie să îţi faci griji însă, această schimbare nu este permanentă, atunci când temperaturile vor creşte, autonomia va reveni la nivelul normal. O trotinetă electrică ZERO 8 te va ajuta în acest caz, aceasta având o autonomie cuprinsă între 40 şi 45 km. Chiar dacă autonomia va scădea, vehiculul îţi va permite să parcurgi drumurile zilnice fără să îţi faci griji.

Deoarece bateria este sensibilă la temperaturi, va fi necesar să îi permiţi câteva minute să se încălzească înainte de a o folosi. Acest lucru îl poţi realiza prin pornirea trotinetei şi să o laşi să meargă câteva minute. De asemenea, atunci când ajungi acasă şi vrei să o încarci, permite-i să revină la temperatura camerei pentru a preveni condensul.

4.    Verifică trotineta înainte de fiecare drum

La fel ca şi în cazul unui autovehicul, trotineta electrică trebuie supusă unor verificări înainte de fiecare drum pentru a te asigura că deplasarea se va realiza fără nicio dificultate.

  • Frâne

Indiferent de anotimp, frânarea trebuie să funcţioneze în parametri optimi. Pentru a te asigura că te poţi opri în condiţii sigure, testează sistemul de frânare înainte de fiecare drum. Trotineta ZERO 8 prezintă frâne cu tambur pe spate şi suspensii pe faţă şi spate, lucru ce va diminua distanţa de frânare semnificativ, mărind în acest fel siguranţă utilizatorului.

  • Lumini

Mai ales iarna, cand zilele sunt mai scurte, vizibilitatea trebuie tratată cu cea mai mare seriozitate. Sistemul de lumini trebuie să funcţioneze şi să se aprindă conform specificaţiilor, pentru a le permite celorlalţi participanţi la trafic să te observe.

  • Caroserie

O caroserie defectă sau lovită te poate pune în pericol. În cazul în care observi că aceasta a fost avariată, trebuie să îţi duci trotineta în service pentru a fi supusă reparaţiilor.

  • Panoul electric de comandă

Panoul electric îţi indică absolut tot ceea ce ai nevoie pentru a conduce trotineta. Acesta trebuie să funcţioneze corect şi să prezinte clar fiecare informaţie.

  • Baterie

Asigură-te că bateria este încărcată şi nu este avariată. Având în vedere temperaturile de afară, plănuieşte-ţi traseul pentru a te asigura că nu vei rămâne fără baterie şi ca aceasta nu va scădea la un nivel critic.

  • Anvelope

Verifică presiunea anvelopelor. Aşa cum a fost precizat mai sus, pentru o aderentă mai bună la drum, aceasta trebuie să fie uşor mai scăzută decât în condiţiile normale de temperatură. De asemenea, uzura trebuie să fie minimă, pentru ca astfel riscul de a aluneca va fi mai mic.

5.    Poartă echipament de protecţie

Din cauza frigului din timpul sezonului rece, avem tendinţa de a purta haine mai groase lucru ce poate oferi un anumit grad de protecţie, însă insuficient. O cască trebuie întotdeauna purtată, chiar şi pentru drumuri scurte, însă din cauza temperaturilor scăzute aceasta va fi mai uşor de folosit comparativ cu vremea toridă din vară.

Iarna mai ales trebuie aleasă o cască de o calitate superioară, deorece riscul de accidentare este mai crescut decât în alte sezoane. În acest sens, o cască cu o ventilaţie bună, vizor anti aburire şi cu căptuşeala de calitate va fi cu siguranţă apreciată de orice utilizator.

Drumul poate fi uscat, însă zăpada şi gheaţă de pe marginea drumului, dar şi soarele pot creşte dificultatea de a vedea şi nu îţi vor permite să te concentrezi asupra traficului. Pentru a conduce relaxat, îţi recomandam să te echipezi cu o pereche de ochelari de soare, de preferat polarizaţi, pentru a-ţi menţine ochii sănătoşi şi să fii relaxat în călătoriile tale.

6.    Verifică vremea înainte de a pleca

Iarna mai ales, vremea se poate schimba rapid. Temperaturile pot scădea subit, iar ploile îngheţate sau zăpada pot începe brusc. Este indicat să eviţi să conduci trotineta electrică în aceste condiţii meteorologice. Pentru a te asigura că vremea nu te va lua prin surprindere, verifică prognoza întotdeauna înainte să pleci la drum. In acest fel vei evita apa, zăpada şi umezeala.

7.    Curătă trotineta

Unul dintre cele mai mari avantaje ale trotinetelor electrice este acela că nu necesită o mentenanţă frecvenţă, doar o simplă curăţare ocazională fiind de ajuns. Însă, odată cu venirea sezonului rece, această acţiune trebuie realizată mai des pentru a îndepărta apa, noroiul şi zăpadă. Acestea pot pătrunde în timp în interiorul trotinetei şi pot scădea performanţele trotinetei sau chiar să o avarieze. De asemenea, în timpul iernii, asfaltul este acoperit cu sare pentru a topi zăpada şi a menţine străzile curate. Aceasta însă este foarte dăunătoare pentru caroserie, fiind corozivă. O poate degrada, indiferent cât de calitativă este trotineta.

De aceea, atunci când observi că drumul pe care îl parcurgi prezintă unul dintre scenariile prezentate mai sus, protejează-ţi vehiculul şi curăţă-l după fiecare călătorie. O simplă ştergere cu o lavetă de microfibră va fi de ajuns, fără să adaugi apă sau alte substanţe chimice.

8.    Îmbracă-te adecvat şi protejează-te de vânt

Aşa cum trebuie să te protejezi cu echipamente de protecţie împotriva accidentelor, este necesar să porţi haine groase pentru a fi apărat de vânt şi temperaturile reci. Dacă te îmbraci neadecvat, frigul te va împiedica să te concentrezi asupra traficului şi vor creşte în acest fel riscurile de accident. Îmbracă-te aşadar în haine călduroase, astfel încât să fii confortabil.

O protecţie pentru ochi este necesară, deoarece vântul rece îţi va irita ochii şi nu vei mai putea vedea clar drumul. Ochelari de soare sau protecţie sunt întotdeauna indicaţi, fiind de mare ajutor mai ales dacă temperatura este mică.

Mănuşile sunt obligatorii. Mâinile îngheţate au un timp de reacţie mult mai scăzut, de aceea poartă o pereche de mănuşi caldurose pentru a putea acţiona frânele fără întârziere.

Nu în ultimul rând, încălţămintea trebuie să fie adecvată şi selectată astfel încât să te protejeze nu doar împotriva gerului, ci şi a apei sau zăpezii.

Cum să depozitezi trotineta electrică pentru iarnă?

Acum că a venit sezonul rece este timpul să îţi pregăteşti partenerul de drum pentru vacanţă. Acest lucru se poate face uşor, chiar şi de către tine dacă urmezi câţiva paşi simpli:

  • Curăţarea trotinetei

Curăţarea acesteia este indicat să fie realizată de fiecare dată înainte  să porneşti la drum. Însă, atunci când nu o mai foloseşti pentru o anumită perioda de timp va trebui să te concentrezi pe toate elementele şi să o faci într-un mod mai temeinic. Sunt multe componente care nu îţi vor permite o curăţare uşoară, însă cu grijă şi răbdare le vei putea realiza. O lavetă umedă cu puţin săpun îşi va face treaba pentru a elimina praful sau pământul care s–a depus în tot acest timp. Nu utiliza substanţe chimice deoarece acestea pot distruge integritatea carcasei, cât şi a anumitor piese.

  • Încărcarea bateriei

Acumulatorul trebuie şi el încărcat la maximum înainte de a depozita trotineta. Fii atent ca trotineta să fie depozitată într-un loc uscat şi cald, la o temperatură de aproximativ 15 – 25 de grade. În acest fel bateria va avea o mai lungă durată de utilizare, pentru a te bucura în toţi anii ce vor urma. Nu uita că o dată pe lună trebuie să o încarci pentru a nu se descărca sub nivelul de 30%. Neincarcarea corespunzătoare te poate costa km în minus în perioada de folosire.

  • Protejarea trotinetei în spaţiul de depozitare 

Atunci când alegi locul de depozitare, trebuie să ai grijă şi să nu aşezi alte lucruri grele peste aceasta, evitând în acest fel deformări ale caroseriei. De asemenea, trebuie să te asiguri că spaţiul este aerisit şi ventilat; în acest fel, trotineta se va păstra mult mai bine.

Posibilitatea de pliere a trotinetelor este un mare avantaj pentru toţi utilizatorii. Se poate păstra int-o condiţie foarte bună pentru mult timp dacă respecţi paşii mai sus menţionaţi.

Pe perioada iernii poţi profita de verificarea trotinetei la un service autorizat

Pe lângă verificările periodice pe care le faci pentru mentenanţa, trebuie să iei în considerare şi ducerea acesteia într-un service autorizat pentru a putea fi observată mai îndeaproape. Profesioniştii au experienţa în acest domeniu şi sunt mult mai atenţi la detalii atunci când vine vorba de trotinetele electrice.

Sunt multe lucruri care pot fi trecute neobservate şi îţi pot pune în pericol siguranţa ta, dar şi a celor din trafic. Vino in service-ul evoMAG dedicat trotinetelor electrice.

Poţi conduce trotineta electrică în timpul iernii?

Sezonul rece nu înseamnă că trebuie să renunţi la mersul pe trotinetă. Dar, este adevărat că din cauza componentelor electrice există posibilitatea aparitiei unor probleme cauzate de apă sau umezeală în cazul în care trotineta nu se utilizează corect.

Este indicat să eviţi călătoriile atunci când plouă sau este zăpadă pe şosea, pentru a nu se infiltra apă în caroserie şi pentru a evita defectarea piesele sensibile. Dacă ai grijă de aceasta şi o întreţii corect, te vei putea bucura chiar şi iarna de acest mijloc de transport distractiv, rapid şi ecologic… cu conditia ca iarna sa fie destul de blanda. Altfel, este mai bine sa lasi trotineta pe pauza pana cand o vei putea folosi din nou in conditii sigure.

Trotinetele electrice au devenit unele dintre cele mai apreciate şi folosite vehicule în mările oraşe din România. Acestea nu sunt greu de întreţinut şi de depozitat datorită faptului că se pot plia şi au o greutate relativ redusă. Cu puţină responsabilitate şi atenţie o vei putea păstra şi te vei putea bucura de ea mulţi ani la randul.

Poţi apela cu încredere şi la profesioniştii din cadrul service-ului evoMAG ca sa a grija cum se cuvinte de trotineta ta sa sa-i prelungesti durata de utilizare. Menţine-o în cea mai bună stare deoarece primăvara vine repede şi aceasta trebuie să fie pregătită pentru noi aventuri încă de la primele grade pozitive.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *