Uncategorized @ro

Este sigur să conduci trotineta electrică iarna?

Sezonul rece este aproape aici, iar anumite activităţi pe care le puteai face în timpul verii, de acum vor fi mult mai greu de realizat. Unul din principalele lucruri de care te bucuri în fiecare an atunci când este cald este trotineta electrică. În ultimii ani, aceste vehicule au început să ia amploare din ce în ce mai mult, atât la nivel naţional, cât şi mondial. Sunt preferate de multe persoane, datorită faptului că nu mai trebuie să piardă timpul în trafic, în acest fel câştigând timp preţios atunci când se deplasează la job sau facultate. În ultimii ani, au început să apară modele din ce în ce mai performante, cu viteze impresionante, dar şi cu o autonomie de invidiat.

Acum că iarna bate la uşă, temperaturile din ce în ce mai scăzute te pot pune pe gânduri şi să cântăreşti dacă a venit timpul să depozitezi trotineta până la primăvară sau să continui să o foloseşti. Vremea în România s-a schimbat dramatic în ultimii ani, iernile devenind mult mai calde şi uscate, acest lucru putând să te împingă să utilizezi trotineta mai mult. Însă, sunt perioade când zăpada ia cu asalt şoselele, făcând imposibilă conducerea trotinetei în acest interval.

Trotineta electrică se deplasează cu ajutorul unui motor performant şi cu baterie ataşată. După cum bine ştii, componentele electrice împreună cu apa nu fac casă bună, putând dăuna parţial sau total integritatea motorului si a trotinetei.

Ce riscuri îţi asumi dacă foloseşti trotineta iarna

În timpul iernii temperaturile pot scădea dramatic autonomia bateriei. O poţi defecta în cazul în care şoselele sunt pline de zăpadă sau apă. Este recomandat să verifici prognoza meteo pentru a şti dacă este cazul în ziua respectivă să o foloseşti sau nu. Fiind integral realizată din circuite electrice, trotinetele electrice se pot arde în contactul cu apă, fiind mult prea riscant să conduci o trotineta atunci când sunt fenomene meteo extreme.

Este important să fii responsabil şi să conştientizezi atunci când se poate conduce în condiţii optime pe timpul iernii, pentru a fi în siguranţă atât tu, cât şi trotineta ta electrică.

5 sfaturi de întreţinere a trotinetei pe timpul iernii în cazul în care vrei să o foloseşti

În cazul în care vrei să te aventurezi iarna, indiferent de condiţiile meteo, trebuie să ai în vedere anumiţi pasi pentru a o îngriji şi a o proteja cât mai eficient.

·        Mentenanţa bateriei

Bateria este printre primele accesorii care vor suferi din punct de vedere al autonomiei, din cauza temperaturilor scăzute. Frigul excesiv poate scădea semnificativ distanţele parcurse cu aproape 30%. Astfel, este recomandat ca de fiecare dată când porneşti la drum bateria să fie încărcată complet şi să ţii cont de viitorul traseu pe care îl vei parcurge. Aceasta trebuie păstrată în permanenţă cât mai uscată, deoarece umezeala excesivă poate duce la complicaţii.

·        Curăţare

Daca vei folosi trotineta electrică in anumite zile de iarna va fi necesar să ai grija de ea la fel ca in sezonul cald, si chiar mai mult – sa fie curata si uscata. Ai grijă ca toate elementele să fie uscate. Pentru asta, poti folosi o lavetă de microfibră pentru a menţine trotineta într-o stare excelentă de funcţionare.

·        Anvelope de iarnă

La fel ca şi autovehiculele, trotinetele electrice au nevoie de anvelope speciale pentru a te proteja în timpul mersului. Gheaţa şi umezeala pot provoca accidente neplăcute dacă nu eşti echipat corespunzător pentru acest sezon. Spre exemplu, trotineta electrică Zero 8x îţi permite să conduci pe timp de iarnă cu anvelopele pneumatice deja instalate, acestea fiind mult mai indicate decât cauciucurile pline, deoarece oferă un echilibru mai stabil, dar şi pentru a frâna fără probleme în cele mai dificile situaţii.

·        Echipament special de protecţie

Echipamentul de protecţie este necesar indiferent de sezon. Mai ales iarna, când riscul de alunecare este mult mai mare, trebuie să acorzi o atenţie sporită acestuia, pentru a fi protejat în timpul mersului. Casca, genunchierele şi cotierele te pot salva de anumite situaţii neprevăzute şi nefericite în cazul unui accident. Este recomandat să le porţi de fiecare dacă când porneşti la drum, deoarece este dovedit faptul că acestea te pot scăpa de anumite vătămări şi îţi scad riscul de accident.

·        Iluminat corespunzător

Lumina este mai scăzută iarna, dar şi pentru un timp mai scurt. Având în vedere faptul că la ora 5 deja este întuneric, va fi necesar să îţi echipezi corespunzător trotineta electrică Zero pentru a fi observat în trafic de toţi participanţii, fie ei pietoni sau şoferi.

Multe trotinete electrice beneficiază deja de sisteme de iluminat atât pe faţă, cât şi pe spate, utilizând becuri LED de calitate înaltă, cu un consum de energie redus. Verifică de fiecare dată când pleci la drum funcţionalitatea lor pentru a nu întâmpina probleme atunci când parcurgi distanţele dorite.

După cum bine se observă dacă ai grijă şi eşti atent la toate detaliile, poţi conduce trotineta liniştit, indiferent de temperatura de afară. Nu uita că toate circuitele electrice trebuie să fie menţinute uscate pentru a nu scurt-circuita întreg sistemul.

Verificările obligatorii după o perioadă lungă de depozitare

În cazul în care ai optat să nu conduci trotineta electrica în sezonul rece, aceasta trebuie verificată corespunzător pentru a fisigur că nu vei avea probleme în timpul mersului.

  • îngrijirea bateriei – în sezonul rece bateria trebuie încărcată periodic pentru a nu permite descărcarea ei completă. În fiecare lună este recomandat a fi încărcată pentru a nu se descărca sub pragul critic de 25 – 30%. O poţi monta ulterior pe trotinetă pentru a continua verificarea înainte de a pleca la drum.
  • curăţare – depunerile de praf pot fi problematice, mizeria putând să pătrundă şi să întrerupă anumite circuite. Prin urmare, o curăţare temeinică în acest moment va fi benefică pentru o funcţionare perfectă.
  • ungere – ungerea anumitor piese trebuie realizată de câteva ori pe an în funcţie de km parcurşi. Pe piaţă există o multitudine de soluţii pentru a te ajuta să efectuezi această operaţiune rapid şi uşor.
  • examinarea frânelor – frânele sunt la fel de importante, putându-le controla fără a conduce trotineta în prima fază, iar ulterior le poţi încerca în timpul mersului, dar la o viteză foarte redusă, pentru a opri la timp pentru eventuale reparaţii sau reglări.
  • verificare sisteme – sistemul de control central trebuie să afişeze toate datele corect şi vizibil pentru a fi mereu conştient de viteza, autonomia, dar şi de distanţa parcursă.
  • roţile – in timp, orice roată, fie că este de maşină sau trotinetă, se va dezumfla. În acest sens, o poţi umfla conform specificaţiilor din manual şi tinand cont de greutatea pe care o ai. Este bine să ai în permanenţă o pompă mică pentru a putea efectua această operaţiune, oriunde şi oricând vei avea nevoie.

Cum trebuie să conduci trotineta iarna

După cum bine ştii, iarna nu e ca vara. Temperaturile scăzute pot aduce după ele polei, gheaţă sau zăpadă. Conform statisticilor, de cele mai multe ori, accidentele sunt cauzate de temperaturile scăzute. De aceea, este important să adopţi un stil de condus mai prudent, pentru a fi în siguranţă pe tot parcursul călătoriei.

 Prin urmare, venim în întâmpinarea ta cu câteva sfaturi utile pentru a fi în siguranţă tot timpul petrecut alături de trotineta ta electrică:

·       Viteză

Viteza de parcurgere este primul şi cel mai important element atunci când foloseşti trotineta în timpul răcoros. Modelele noi pot atinge viteze foarte mari, de peste 70 km/ h, ceea ce inseamna ca poti fi foarte tentat să apeşi acceleraţia mai mult decât trebuie. Având în vedere riscul la care te supui este bine să nu depăşeşti 30 km/h pentru a evita orice incident nefericit. În cazul în care străzile sunt acoperite de gheaţă atunci viteza recomandată va fi de maxim 10km/h, cel puţin pe distanţa cu probleme. De preferat – nu conduce trotineta electrica cand exista polei pe carosabil.

·       Distanţele 

Autonomia bateriei nu mai are aceleaşi performanţe ca în timpul verii. Trebuie încărcată de fiecare dată când ieşi la drum, luând în considerare şi faptul că distanţa parcursă se va micşora cu aproximativ 30% în funcţie şi de vechimea bateriei.

·       Echipamentul 

Echipamentul de protecţie este obligatoriu şi recomandat pentru a fi în siguranţă pe tot parcursul călătoriei.

·       Haine groase 

Modul în care te îmbraci trebuie de asemenea ales cu atenţie, pentru a îţi permite o mobilitate foarte bună, dar şi să îţi ţină de cald. Atunci când mergi cu viteză, vântul din faţă va mări intensitatea temperaturilor, putând în acest fel să îţi afecteze concentrarea.

·       Apărători roţi 

Dacă nu le foloseşti vara, atunci acum este timpul să le montezi, iar dacă nu ai apărători trebuie să îţi achiziţionezi numaidecât o pereche. Acestea te vor ajuta să nu te murdăreşti din cauza stropilor de apă pe care roţile le aruncă în timpul mersului.

Depozitarea trotinetei în timpul răcoros

Depozitarea trotinetei electice în timpul iernii este o operaţiune căreia îi trebuie acordată o atenţie sporită. Avantajul major al acestor vehicule este faptul că se pot plia şi depozita oriunde fără să ocupe prea mult spaţiu. Însă, mai există anumite lucruri de mentenanţa care trebuie efectuate periodic chiar dacă nu folosesti trotineta.

  • Bateria – aceasta trebuie încărcată regulat pentru a nu se descărca complet. O descărcare completă poate duce la defectarea ei, nemaiputând-o utiliza. Astfel, îţi recomandam să o încarci lunar pentru a evita acest lucru.
  • O curăţare în prealabil va fi necesară, putând astfel observa dacă şi alte elemente sunt deteriorate pentru a le putea schimba în acest timp de repaus.
  • Locul de depozitare – poţi păstra trotineta în tot sezonul rece într-un loc uscat şi cald cu o temperatură cuprinsă între 15 – 25 de grade. În acest fel ea va fi protejată mult mai bine.

Service-ul – o acţiune ce trebuie efectuată anual

Ca orice vehicul, şi trotineta are nevoie de o atenţie mai amănunţită. Anumite componente nu se pot controla acasă, aşa că cel puţin o dată pe an este recomandat să o verifici complet la un service specializat.

Un profesionist îţi va putea schimba anumite piese care urmează să nu mai funcţioneze sau să te avertizeze în privinţa unor elemente care sunt deteriorate.

·       Cablurile

Cablurile de legătură de la panoul central sau cele de frână se pot deteriora în timp, din cauza diferenţelor mari de temperatură. Acestea pot afecta siguranţa ta, fiind necesară schimbarea lor completă.

·       Carcasa/  caroseria 

Există cazuri în care învelişul trotinetei este spart, lucru ce poate fi foarte greu de observat. În timpul mersului este destul de periculos, putând ceda în orice clipă şi să provoace un incident în cel mai neaşteptat moment. Înlocuirea elementului problematic se poate realiza doar la un centru autorizat.

·       Roţile tocite

Roţile au un anumit termen de folosinţă, exprimat nu în timp, cât în distanţa parcursă. Un profesionist îţi va putea spune dacă este momentul să le schimbi sau mai poţi merge o anumită perioadă cu ele. Siguranţa este cel mai important lucru pentru tine şi pietoni, de aceea nu trebuie să amâni schimbarea anvelopelor atunci când este necesar.

Poţi opta cu această ocazie să te îndrepţi către unul dintre cele 3 tipuri preferate de entuziaştii de trotinete electrice: pneumatice, fagure sau pline. În funcţie de modul şi drumurile parcurse, poţi opta pentru varianta care se potriveşte cel mai bine pentru tine.

Concluzie

După ce ai trecut prin toate elementele evidenţiate mai sus, îţi vei da seama imediat că poţi folosi trotineta chiar si iarna, dar in anumite conditii si respectand anumite reguli. Ce este foarte important este faptul că apa nu este prietenă cu circuitele electrice, iar la acest lucru trebuie să fii foarte atent.

Dotarea corespunzătoare cu echipamente de protecţie atât pentru tine, cât şi pentru trotinetă trebuie realizată pentru a te menţine în siguranţă în timpul mersului, dar şi pe ceilalţi participanţi la trafic.

Nu poţi circula cu viteză mare aşa cum faci vara, siguranţa fiind pe primul loc. Deci fii responsabil şi prudent pentru a te bucura în continuare de partenerul tău de drum indiferent de sezon: trotineta electrica.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *