Trotinete electrice

Care este statutul trotinetelor electrice din punct de vedere legal?

Numarul conducatorilor de trotinete electrice din Romania a crescut vertiginos in ultimii 2 ani, ceea ce a dus in mod previzibil la necesitatea reglementarii statului lor cu mai multa rigurozitate. Chiar si oferta evoMAG a cunoscut o diversificare fantastica in materie de modele de trotinete electrice.

Pe fondul cresterii numarului de utilizatori de trotinete electrice, a aparut nevoia de a stabili un pachet de drepturi si obligatii pentru acesti conducatori.

trotineta electrica zero

Astfel, printr-o premiera nationala, se pare ca aceste vehicule electrice vor fi reglementate legal, masura ce are in vedere modificarea Codului rutier. Prin urmare, conducatorii de trotinete electrice vor avea o serie de drepturi si obligatii, stipulate prin lege.

Proiectul de lege pentru statutul trotinetelor, adoptat deja

Senatul Romaniei a adoptat deja in mod tacit un proiect de lege, care urmeaza sa treaca prin toate procedurile de ordin legal pentru a putea modifica in final Codul Rutier, in mod corespunzator.

trotinete electrice zero

Conform proiectului de lege, trotinetele sunt vehicule cu 2 sau 3 roti, cu viteza maxima de 40 km/h, dotate cu motoare electrice, a caror putere nominala continua nu depaseste 2 kW.

Pana acum trotinetele electrice cu viteza peste 25 km/ h erau considerate mopede si obligau utilizatorul sa detina un permis de conducere AM.

Modificarea ce urmeaza sa fie adusa codului rutier, va reprezenta o recunoastere de sine statatoare a trotinetelor electrice. Utilizatorii nu vor avea nevoie de permis de conducere pentru a le intrebuinta. Mai mult, in compania unei trotinete electrice veti putea circula in mod legal pe drumurile publice.

trotinete electrice zero
trotinete electrice bune

Obligatii pentru conducatorii de trotinete electrice

Totusi, proiectul de lege pentru statutul trotinetelor electrice prevede si cateva obligatii pentru conducatori (majoritatea similare cu cele pentru biciclisti). Varsta minima acceptata pentru conducerea unei trotinete electrice va fi 14 ani, iar minorii sub 18 ani vor fi obligati sa poarte casca pentru protectie.

Totodata, va fi obligatoriu ca trotinetele electrice sa fie dotate cu lumini corespunzatoare pe timp de noapte.

zero-11x-arriere-profile-1024x719

Utilizatorii de trotinete vor trebui sa evite carosabilul, ei fiind obligati sa se deplaseze pe pistele pentru biciclete.

trotinete electrice zero

Incalcarea regulilor de circulatie stabilite pentru trotinete, ar putea atrage amenzi cu valoare de peste 1000 de lei (sau 6 – 8 puncte), cuantificate cu un sistem de puncte de amenzi, unde 1 punct inseamna 145 lei.

verificare initiala trotinete

Related Posts

One thought on “Care este statutul trotinetelor electrice din punct de vedere legal?

  1. Andrei spune:

    Care-i statusul pentru modificarea codului rutier in asa fel incat sa avem voie cu viteza maxima de 40 km/h si 2 kW fara permis AM?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *