Trotinete electrice

Ce anvelope să alegi pentru trotineta electrică – solide sau pneumatice?

Trotinetele electrice au luat amploare în ultima perioadă, fiind cea mai bună soluţie pentru a scăpa de traficul infernal, dar şi pentru a te bucura de o experienţă minunată. În fiecare an apar modele cât mai noi, cu funcţii cât mai bune, atât din punct de vedere al construcţiei, cat si din punct de vedele al autonomiei şi vitezei. Mulţi entuziaşti au ales acest mijloc de transport, fiind unul mult mai economic din perspectivă  financiară, mai ales că preţul combustibililor fosili creşte în fiecare an. Un mare plus pe care acestea le au sunt şi faptul că nu poluează, participând astfel la protejarea mediului înconjurător.

Atunci când vrei să îţi achiziţionezi o trotinetă electrică ZERO nouă, trebuie să ai în vedere anumite aspecte pentru a te bucura din plin de aceasta. Roţile sunt doar una dintre caracteristicile pe care trebuie să le verifici pentru a şti care dintre ele se potrivesc cel mai bine cu stilul tău de viaţă si nevoia de deplasare. Trotinetele în general au roţi pneumatice sau pline, fiecare având avantaje şi dezavantaje, pe care doar tu le poţi decide în funcţie de stilul şi activitatea ta zilnică.

Anvelope trotinete electrice

Pe piaţă vei găsi trei tipuri de anvelope, toate având anumite beneficii care te pot ajuta să îţi întreţii trotineta, dar şi drumul să fie parcurs cât mai liniştit şi lin posibil.

Anvelope solide

Anvelopele pline sunt fără aer şi sunt mai rigide faţă de cele pneumatice. Însă pot fi destul de periculoase în cazul deteriorării în timpul mersului cu viteză mare. Schimbarea lor se realizează rapid în doar câteva minute şi cu puţine unelte. Cele mai importante avantaje şi dezavantaje ale acestor tipuri de roţi sunt următoarele:

Pro

  • nu se sparg – având în vedere că sunt rigide acestea nu se vor sparge ca în cazul celor pneumatice.
  • le poţi folosi în medie 2500 Km – se pot folosi mult timp datorită materialelor de calitate din care au fost concepute.
  • nu trebuie întreţinute – întreţinerea nu este necesară pentru acest tip, deoarece nu se vor desumfla.

Contra

  • este recomandat să parcurgi drumuri pe şosele într-o stare foarte bună, altfel va fi foarte incomod de condus;
  • îţi pot afecta anumite piese de pe trotinetă –  data fiind rigiditatea pneurilor, acestea pot afecta în timp trotineta din cauza şocurilor;
  • greutate mai mare (autonomia va fi afectată ) – aceste tipuri de anvelope au o greutate mai mare decât cele pneumatice, astfel şi autonomia trotinetei se va diminua simţitor;
  • nu amortizează şocurile – fiind rigide, cu acestea vei simţi fiecare deformare a drumului pe care îl vei parcurge;
  • tracţiune mică.

Anvelope pneumatice

Roţile pneumatice sunt cele mai dorite de utilizatori, datorită absorbţiei şocurilor din timpul mersului. Trebuie verificate mereu înainte de utilizare pentru a controla presiunea lor. Însă şi acestea vin cu câteva avantaje şi dezavantaje:

Pro

  • parcurgerea traseelor preferate va fi mai liniştită –  aceste roţi pot absorbi şocurile mai uşor decât cele pline şi îţi pot oferi o experienţă relaxantă;
  • poţi circula pe orice tip de drum – cu acestea nu contează calitatea drumului datorită presiunii din ele ce va ajuta in amortizarea mai buna a şocurilor din cauza denivelărilor sau a crăpaturilor din drum.
  • aderenţă crescută – pornirea se realizează mult mai bine cu acest tip de roţi, putând fi mai liniştit atunci când iei curbe sau când pleci de pe loc, ele lipindu-se mai bine de şosea decât în cazul celor pline.

Contra

  • se desumfla – trebuie verificată presiunea înainte de a o folosi, să respecte standardele producătorului, fiind ideal să ai cu tine o pompă mică pentru a le umfla în cazul în care ai nevoie;
  • se pot sparge – schimbarea este uşoară, dar dacă nu ai o roată de rezervă la tine, atunci acest lucru poate fi deranjant. La fel ca în cazul maşinilor, roţile se deteriorează mai repede decât cele solide şi poţi avea pană oriunde şi oricând;
  • au o durată de utilizare mai mică decât cele pline.

Anvelope tip fagure

Există utilizatori care aleg să îşi echipeze trotineta total sau parţial cu acest tip de anvelopă, adică o roată să fie pneumatică, iar cealaltă tip fagure. Contează foarte mult şi modul în care o vei conduce, cât şi drumurile parcurse zilnic. Sunt preferate de proprietarii de trotinete datorită fiabilităţii de care dau dovadă. Acest model este o combinaţie a celor două tipuri mai sus menţionate, având avantajul de a nu face pană, dar şi pentru a absorbi şocurile din timpul mersului. Însă şi acestea au anumite beneficii şi dezavantaje de care trebuie să tii cont atunci când alegi:

Pro

  • rezistenţă la deteriorare – au o rezistenţă mare la deteriorare, fiind asemănătoare cu cele solide;
  • amortizare bună a şocurilor – la fel ca în cazul celor pneumatice, acestea te pot ajuta să parcurgi anumite drumuri nu tocmai perfecte, pentru a te bucura de o experienţă frumoasă, dar şi să fii protejat în cazul unei pene;
  • durabilitate mare în timp – le poţi folosi liniştit sute de km fără să le fie afectată integritatea, nefiind necesară o întreţinere specială.

Contra

  • nu se pot regla – fiind pline, nu se poate regla presiunea pentru a putea amortiza mai bine şoseaua sau drumurile off-road;
  • au o greutate mai mare decât celelalte modele – având în vedere greutatea mare, vor scade după sine şi autonomia bateriei.

Tipuri de trotinete electrice

Trotinetele electrice au început să fie din ce în ce mai preferate atât de tineri, cât şi de adulţi. Aceştia au înlocuit clasicele maşini pentru a se bucura de o experienţă nouă, dar şi pentru a câştiga timp. Şoselele sunt pline în marile oraşe, iar acest lucru poate afecta programul personal din cauza cozilor interminabile de la semafoare, mai ales în orele de vârf. Astfel, oamenii au început să îşi achiziţioneze din ce în ce mai multe vehicule electrice mici, datorită confortului de parcare, depozitare şi timp mai mult câştigat.

Cele mai în vogă trotinete pe care iubitorii de astfel de vehicule le-au ales şi au fost încântaţi de experienţa trăită sunt:

Prima trotinetă din lista noastră este Zero 10. Aceasta are o autonomie de maxim  60 km, iar viteza ce poate fi atinsă este de 55 km/h, mulţumită motorului de 1000W. Acest model are cauciucuri pneumatice, fiind alegerea perfectă pentru orice tip de drum, iar dimensiunea acestora  este de 10 inci.

Are un design modern, culoarea negra şi poate fi folosită indiferent de vârstă. Datorită legislaţiei din România, trotineta a fost limitată la o viteză de 25 km/h pentru persoanele ce nu posedă permis de conducere.

A fost introdus un sistem de frânare dublă, acţionat pe disc de 140 mm – astfel te vei putea opri rapid, putând evita accidentele. Este echipată cu 3 faruri prevăzute cu becuri LED, pentru a fi cât mai eficiente posibil, acestea fiind poziţionate pe spate şi una în faţă pentru a putea conduce în siguranţă, indiferent de lumină şi timp.

Pentru o persoană ce cântăreşte 70 kg, roţile trebuie să aibă o presiune de 50 PSI pentru cel mai bun confort. Majoritatea modelelor de pe piaţă nu pot urca pante mai mari de 15 grade, însă trotineta electrică Zero 10 are capacitatea de a urca până la 30 grade, o caracteristică destul de impresionantă comparativ cu alte trotinete.

Greutatea maximă suportată este de 120 kg, iar timpul de încărcare al bateriei este de 9 ore. În cazul în care doreşti să o iei cu tine în vacanţă sau pe drum, transportul acesteia se poate realiza uşor, deoarece are o dimensiune de doar 1230 x 320 x 500 mm.

Cel de-al doilea vehicul electric din listă este şi cel mai performant dintre cele patru prezentate.

ZERO 10X Limited este varianta îmbunătăţită a trotinetei ZERO 10X şi este una dintre cele mai performante modele de pe piaţă. Viteza maximă pe care aceasta o poate atinge este de 80 km/h, performanţă posibilă gratie celor două motoare de 1600W. Are o autonomie incredibilă de până la 160 km, acest lucru putând fi realizat în funcţie de modul de folosinţă şi greutatea utilizatorului, iar capacitatea bateriei este de 28 Ah /60V.

Are un sistem de frânare dublu, realizată prin NUTT hidraulic, iar roţile pneumatice de 10 inci vor oferi oricărei persoane o călătorie fără probleme. Transportul acesteia se poate realiza uşor, intrând în orice portbagaj şi are o greutate de 39 kg.

Greutatea maximă suportată a utilizatorului este de 120 kg şi asemenea altor modele de pe lista noastră, aceasta poate urca pante de până la 30 de grade.

  • Trotineta electrică Zero 8x

O trotinetă excelentă, bună pentru orice tip de utilizare, ZERO 8X este vehiculul perfect pentru drumurile la locul de muncă, şcoală sau distracţie.

Cu o autonomie impresionantă de până la 90 km, performanţă ce poate fi atinsă cu ajutorul celor două motoare de 800W şi a bateriei de 26 Ah. Bateria generoasă se încarcă în doar 12 ore, de aceea poate fi încărcată în timpul nopţii pentru a fi pregătită a doua zi de noi drumuri şi aventuri.

Cei care nu au permis o pot conduce liniştiţi, aceasta putând fi limitată la o viteză maximă de 25 km/h, însă pentru pasionaţii de viteză şi cu permis, ZERO 8X poate atinge o viteză de până la 55 km/h.

Vizibilitatea în timpul mersului este importantă, de aceea trotineta vine echipată cu becuri LED de semnalizare, pe faţă, spate, dar şi pe laterale, astfel vei fi vizibil şi noaptea, putând conduce în cele mai sigure condiţii. Este important să ai în vedere viteza cu care circuli, distanţa parcursă şi autonomia bateriei, de aceea, ca şi în cazul celorlalte modele din listă, aceasta este echipată cu un display performant, instalat pe ghidon, pentru a afla până la ultimul detaliu tot ceea ce te interesează.

Suspensia dublă foloseşte un sistem hidraulic şi un arc hibrid, iar împreună cu roţile de 8 inci, drumurile parcurse vor fi mai line ca niciodată. Dimensiunile reduse de doar 1180 x 600 x 1260 mm, fac din ZERO 8X trotineta perfectă pentru viaţa de zi cu zi.

Trotineta ZERO 10x are o autonomie de până la 70-80 km şi o viteză maximă de 65 km/h. Aceasta este acţionată de motorul dublu 2 x 1000W, care este suficient de puternic pentru a te pune în mişcare rapid şi pentru a putea urca pante de 30 de grade.

Modelul Zero 10x are roţi pneumatice de 10 inci care te vor ajuta să parcurgi şi cele mai dificile drumuri datorită funcţionalităţii lor. Presiunea perfectă a roţilor trebuie să fie de 50 PSI în cazul perosoanelor cu o greutate de 50-70 kg.

Sistemul de frânare este unul hidraulic si dispune şi de sistem de iluminat de tip LED pentru a economisi cât mai multă energie. Are becuri pe faţă, putând lumina pe distanţe lungi şi pe spate pentru a fi văzut de toţi trecătorii şi participanţii la trafic.

Bateria este produsă de cunoscuta companie LG şi are o putere de 23 Ah/52v. Cu doar 38 kg şi o dimensiune de doar 1300 x 680 x 1260 mm, depozitarea şi transportarea acesteia se va realiza cu uşurinţă. Culoarea clasică neagră se potriveşte cu orice tip de stil vestimentar, astfel vei putea arăta excelent de fiecare dacă când o vei conduce.

Ghidonul este dotat cu un display modern care îţi poate arăta distanţa parcursă, viteza şi starea bateriei. Nu necesită multă întreţinere, însă este recomandat să arunci o privire asupra elementelor exterioare pentru a te asigura că acestea se află într-o stare bună.

Indiferent de ce tipuri de pneuri vei alege, va trebui să cântăreşti toate aspectele din rutina ta zilnică pentru a vedea care dintre modele de mai sus se potrivesc cel mai bine. Fiecare are o altă necesitate cu o trotinetă electrică, din acest motiv producătorii au dat opţiunea ca fiecare proprietar să îşi poată modifica anumite elemente pentru confortul său personal. Se pot schimba oricând dacă nu te-ai orientat bine sau activitatea ta zilnică s-a schimbat, cât şi traseul. Nu uita să porţi echipamentul de protecţie de fiecare dată când o foloseşti.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *