Uncategorized @ro

Tips&Tricks: Cum să ai grijă de trotineta ta electrică

În ziua de azi, totul se mişca repede, iar timpul este din ce în ce mai limitat. De dimineaţa până seara suntem pe fugă, pentru a ajunge în locaţiile dorite. În orele de vârf traficul este infernal, cu siguranţă ai observat acest lucru, iar din această cauză tot mai multe persoane au început să prefere şi să îşi achiziţioneze mijloace de transport electrice rapide.

Cel mai dorit astfel de vehicul este trotineta electrică. Este preferată datorită vitezei şi autonomiei pe care le are, dar şi datorită transportării mult mai uşoare. Sunt mici, dar îndrăzneţe, putând să satisfacă orice dorinţă privind transportul tău.

În ultimii ani, trotinetele electrice au evoluat mult, căpătând un design foarte modern, dar şi viteze impresionante. Şi autonomia de la an la an a crescut, putând ajunge în anumite situaţii la peste 100 km parcurşi, cu o singură încărcare. 

Ca orice vehicul şi aceasta are nevoie de întreţinere pentru a te asigura că totul funcţionează corect şi a împiedica eventualele accidente. Unele lucruri le poţi face chiar tu, verificând înainte de fiecare călătorie starea acesteia. Însă la o anumită perioadă de timp, va trebui să apelezi la un service specializat pentru o testare amănunţită.

Astfel, vom detalia câteva aspecte importante la care trebuie să fi atent atunci când ai o trotinetă electrică şi ce anume trebuie să verifici de fiecare dată când pleci la drum.

Întreţinere trotinetă electrică

Pentru a menţine trotineta electrică într-o stare bună de funcţionare, va trebui să fii atent la anumiţi factori pentru ca totul să funcţioneze corect. Este important să ştii de fiecare dată starea acesteia pentru a nu avea probleme în timpul deplasării. Cele mai multe cazuri de accidente se întâmplă din cauza anumitor probleme tehnice care nu au fost la timp reparate sau nu au fost observate.

  1. Anvelope

Roţile trebuie verificate de fiecare dată când porneşti la drum. Cu ajutorul unei pompe cu ceas sau al unui compresor, poţi verifica dacă presiunea se află în standardul recomandat de producător. Nu uita să verifici şi starea acestora, deoarece în funcţie de distanţa totală parcursă cu trotineta, acestea se vor toci şi va fi necesară schimbarea pentru a evita alunecările.

  • Panoul electric

Verifică display-ul de pe ghidon dacă înregistrează corect şi îţi indică toţi paramerii. În cazul în care există o eroare a acestuia este bine să apelezi la un service autorizat, pentru a remedia problema. Indicatorul este necesar să funcţioneze corect pentru a putea monitoriza autonomia bateriei şi viteza.

  • Bateria

Ai grijă să încarci bateria după fiecare utilizare pentru a fi mereu pregătită să te ducă în locurile preferate. În sezonul rece, atunci când este mult mai rar folosită este recomandat să o încarci o dată la 2 luni, pentru a evita descărcarea completă şi să previi deteriorarea în timp a bateriei.

  • Frâne

Sistemul de frânare este foarte important, de aceea o verificare a discurilor şi a cablurilor va fi necesară. Poţi examina posibile urme de uzură sau rupturi ale cablurilor care duc spre sistemul central al trotinetei. Acestea pot fi schimbate la un service autorizat, pentru a fi siguri de calitatea serviciilor realizate.

  • Lumini

Sistemul de iluminat este important nu doar noaptea. Este critic ca toate luminile să funcţioneze pentru a fi văzut în trafic de toţi participanţii, de aceea trebuie să te asiguri că semnalizarea, dar şi farurile sunt într-o stare corespunzătoare.

  • Caroseria

Verifică starea caroseriei. Aceasta trebuie să fie într-o stare bună, să nu aibă rupturi sau piese sparte, pentru a nu îţi pune viaţa în pericol.

  • Verificarea punctelor de pliere

Plierea este importantă la o trotinetă electrică, ajutându-te să o poţi transporta mai uşor acolo unde ai nevoie. Fii atent ca mecanismul să funcţioneze perfect şi să fie curat, pentru a nu întâmpina probleme atunci când ai nevoie să o strângi.

  • Lubrifiere

Ca orice vehicul şi acesta are nevoie de ungere periodică pentru ca mecanismele să meargă în concordanţă şi să nu scârţâie. Pe piaţă există soluţii speciale pe care le poţi aplica conform indicaţiilor din prospect.

  • Curăţarea trotinetei

Şi aceasta trebuie îngrijită ca orice lucru.  Periodic trebuie curăţată de praf sau mizerie pentru a nu se infiltra în mecanismele acesteia. Cu o cârpă umedă, vei reuşi rapid să o aduci în starea în care aceasta era în momentul achiziţionării.

  1. Verificarea şuruburilor

În timpul mersului anumite şuruburi se pot slăbi dacă drumurile realizate nu sunt într-o stare bună. Astfel, verifică şuruburile principale pentru a fi sigur că sunt strânse bine.

Modalităţi de reparare

O trotinetă electrică ca orice alt vehicul are nevoie de intreţinere şi reparare atunci când este cazul. Sunt multe piese care trebuie schimbate după o anumită perioda de timp, de aceea poţi apela fără grijă la un service autorizat pentru a evalua starea trotinetei. Aceştia te pot consulta în privinţa anumitor piese care trebuie schimbate sau când trebuie să vii la următoarea verificare.

Unele lucruri le poţi face chiar tu acasă. Schimbarea roţilor nu este grea, astfel o vei putea realiza singur. La fel şi becurile pentru stopuri sau faţă, le poţi înlocui în câteva minute fără probleme.

Depinde foarte mult de natura problemei pe care trotineta o are şi de skill-ul tău îndemânatic. Însă pentru problemele mai delicate este bine totuşi să consulţi un specialist.

Ca orice maşină, şi la aceasta trebuie făcută o verificare generală o dată la 500 – 1000 km, pentru a fi sigur că încă îndeplineşte toate cerinţele de siguranţă, dar şi că poate reda performanţele de la început.

Este timpul să ai propria ta trotinetă

Acum că ai văzut cât de uşor se întreţin trotinetele electrice, pasul următor este să te hotărăşti la modelul care se potriveşte cel mai bine stilului tău de viaţă. În acest sens am ales patru variante, pentru a îţi face o idee privind puterea şi autonomia unor modele foarte populare:

  1. Trotineta electrică Zero 10

Prima recomandare din listă este trotineta electrică de la Zero 10. Aceasta are o autonomie de până la 60 km şi poate atinge o viteză maximă de 55 km/h, cu ajutorul motorului de 1000W. Are un design atrăgător, vine pe culoare negra şi poate fi folosită de oricine.

Datorită legii din România această trotinetă a fost limitată să nu depăşească viteza de 25 km/h pentru persoanele fără permis.

În privinţa securităţii tale, a fost introdus un sistem de frânare dublă pentru a te ajuta să te opreşti rapid, putând evita anumite incidente.

Este dotată cu 3 faruri care funcţionează cu becuri led, pentru a economisi cât mai multă baterie. Acestea sunt poziţionate 2 pe spate şi una în faţă pentru a te bucura de aceasta fie că este zi sau noapte.

Presiunea roţilor pentru o persoană de aproximativ 70 kg trebuie să fie de 50 PSI pentru un confort sporit. Aceasta poate urca şi pante de până la 30 de grade, ceea ce este foarte impresionant, având în vedere că alte modele nu depăşesc 15 procente. Timpul de încărcare al bateriei este de 9 ore, iar greutatea maximă suportată este de 120 kg.

Dimensiunile acesteia nu depăşesc 1230 x 320 x 500 mm, fiind uşor de transportat sau să o iei cu tine în vacanţă. Roţile sunt de 10 inch, iar sistemul de frânare dublu este acţionat pe disc de 140 mm.

  • Trotineta electrică ZERO 10X

Această trotinetă este una de top în lista celor mai bune trotinete de pe piaţa din România. Cei care deja au încercat-o au realizat ce inseamana calitatea, viteza şi autonomia unei trotinete electrice performante.

ZERO 10X este varianta îmbunătăţită a trotinetei ZERO 10.  Această trotinetă este excelentă pentru drumuri lungi care, datorită bateriei de 23 Ah, îţi va asigura o autonomie cuprinsă între 70 şi 80 km. În acelaşi timp, amatorii de viteză se vor bucura de acest vehicul deoarece, cele 2 motoare de 1000 W asigură o accelerare şi o viteză maximă de 65 km/h, fiind perfectă pentru oraş. Şi aceasta la fel ca varianta de mai sus se poate limita la 25 km/h în cazul în care nu ai permis de conducere. Însă cei care au permis pot experimenta la maximum viteaza incredibilă dezvoltată de cele două motoare de la LG.

 ZERO 10X oferă două moduri de transport: ECO şi TURBO. Pentru o autonomie mai extinsă poţi folosi modul ECO, iar pentru viteză sporită, poţi accesa modul TURBO .

Se pliază uşor şi poate fi depozitată oriunde într-un loc uscat. Are doar 38 kg, fiind mai grea decât modelul anterior, dar şi autonomia este mult mai mare. Dimensiunile acesteia sunt de 1300 x 680 x 1260 mm şi vine pe culoarea neagra, completându-se perfect cu orice tip de vestimentaţie ai purta.

Ghidonul dispune şi de un display care îţi va indica distanţa parcursă, viteza şi autonomia bateriei. Este uşor de întreţinut, fiind recomandat ca după fiecare utilizare sau înainte de a pleca cu aceasta la drum să arunci o privire rapidă privind starea acesteia.

  • Trotineta electrică Zero 8x

A treia trotinetă din lista noastră, ZERO 8x este o trotinetă puternică, destinată adulţilor, fiind perfectă pentru drumurile către job, şcoală sau pentru distracţie în aer liber. Aceasta este echipată cu două motoare de 800W care, împreună cu bateria de 26 Ah, îţi vor oferi o autonomie impresionantă de până la 90 de km cu o singură încărcare. Durata de încărcare a bateriei este de 12 ore, astfel pe tot parcursul nopţii aceasta se va încărca, fiind gata dimineaţa de o nouă aventură.

 De asemenea, viteza maximă pe care aceasta o poate atinge este de 55 km/h, datorită celor două motoare, fiind viteza perfectă pentru pasionaţi, însă fii fără grijă, aceasta poate fi setată şi pe o viteză maximă de 25 km/h, pentru a putea fi folosită fără probleme şi de cei fără permis de conducere, aşa cum este specificat în legislaţie.

Roţile au o dimensiune de 8”, iar suspensia dublă foloseşte un sistem hidraulic şi un arc hibrid. La fel ca modelele anterioare şi aceasta dispune de un display aflat pe ghidon, fiind uşor de citit atunci când te deplasezi, putându-ţi indica viteza, distanţa parcursă şi autonomia bateriei.

Semnalizarea se face uşor, aceasta fiind echipată cu leduri de semnalizare pe faţă, pe spate, dar şi pe laterală, lucruri ce te vor face vizibil pe timp de noapte şi te vor ţine în siguranţă tot timpul.

Are o dimensiune de 1180 x 600 x 1260 mm şi vine pe negru. Greutatea maximă suportată este de 120 kg, iar sistemul de frânare este unul pe disc cu o dimensiune de 120 mm.

  • Trotineta electrică ZERO 10X Limited

Ultimul vehicul electric din lista noastră este şi cel mai performant dintre cele patru modele prezentate. ZERO 10X Limited este una dintre cele mai puternice şi performante trotinete electrice de pe piaţă. Această variantă este versiunea îmbunătăţită a trotinetei precedente ZERO 10X şi  este o trotinetă perfectă pentru cei care adoră plimbările lungi prin oraşe sau în vacanţă.

Cele două motoare de 1600 W îţi pot reda o viteză de până la 80 km /h, iar cu ajutorul bateriei de 28 Ah /60V, poţi parcurge distanţe de până la 160 km în funcţie de greutatea participantului şi modul de utilizare.

Se poate plia uşor pentru a fi transportată oriunde ai nevoie, aceasta având o greutate de 39 kg, fiind chiar uşoară comparând cu alte modele de pe piaţă care au autonomie mult mai mică. Sistemul de frânare este dublu, fiind realizat prin NUTT hidraulic şi vine pe negru, fiind alegerea perfectă pentru orice vârstă.

Poate urca pante de până la 30 de grade, iar greutatea maximă suportată este de 120 kg.

O trotinetă electrică în ziua de azi a devenit un mijloc de transport preferat de majoritatea tinerilor. S-a terminat cu statul la semafor sau pierderea timpului în trafic. Nu mai este necesar să te trezeşti cu câteva ore mai devreme pentru a pleca acolo unde ai nevoie, deoarece cu acest vehicul, pentru tine traficul infernal nu va mai exista.

Nu uita de fiecare dată când porneşti la drum să te echipezi cu protecţiile necesare pentru a fi mereu în siguranţă.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *